Vysoká citlivost a firemní večírky
Pro spoustu lidí je firemní večírek příjemně vítaná změna. Konečně uvidí své kolegy
v jiném prostředí a za jiných okolností než v každodenní kancelářské rutině.
Bude zajímavý program a možnost nezávazně poklábosit i o věcech, na které v kanceláři není ta pravá atmosféra. A taky vítaná možnost najíst se zadarmo, respektive na účet firmy. To si pak nejeden kolega dá o to pivko, vínko, talíř nebo dezert víc, než by si dopřál, kdyby platil z vlastního.
Pro vysoce citlivé však tyto večírky nemusí být nic příjemného. Už v rámci běžného života jsou pro mnohé z nás určité senzorické vjemy výzvou. A co teprve na firemním večírku.
Které výzvy nás mohou překvapit?
Zvuky
Čeká na nás hlasitá hudba, spousta rozhovorů, které vedou lidé najednou, snaha soustředit se na to, co nám říká kolega vedle nás. Hlasité cinkání sklenic, příborů a spousta dalších zvuků, podle toho, co je programem večírku. Může to být pohodová večeře v restauraci, ale také maškarní bál, párty nebo různorodá aktivita (od escape roomu přes softball až k hrám, fantazii se meze nekladou).
Světla
Už slavnostní výzdoba s neustále blikajícími světýlky může být nepříjemná. Podle tématu večírku se přidají světla odrážená z disko koule nebo sice příjemné přítmí, ale prořezávané silným osvětlením na určitých místech, ani to nebývá příjemné.
Vůně a chutě
Na večírek přijdou lidé vyoblékaní podle svých možností. Někdo se vyfintí a použije sváteční kolínskou (a ano, použije 2x víc než by měl, a ten otravný oblak kolínské se za ním táhne ještě 2 minuty poté, co odešel z místnosti), jiný se dostaví na poslední chvíli uřícený z kanceláře a práci deodorantu zneutralizovaly koláče potu pod podpažím. To všechno můžeme jako vysoce citliví cítit.
Nová jídla, známá jídla vařená novým způsobem – na večírcích můžeme poznávat nové chutě, ale také na nás, nebo naše trávení mohou být moc. O síle vůně a chuti nejen cizokrajných jídel se nemusím rozepisovat.
Hodně lidí najednou
Zatímco jsme ve firmě zvyklí na svoji kancelář a známé tváře, podle velikosti firmy a večírku se může stát, že nejsme obklopeni jen svým týmem, ale rovnou celou pobočkou. Mnoho lidí okolo nás, mnoho neznámých nebo málo známých tváří. Hodně small talku a přestavování, snaha zapamatovat si jména, obličeje, kdo co dělá.
Fyzická náročnost
Podle tématu večírku můžeme být součástí týmových her, hádanek a hlavolamů, tančit nebo jen tak sedět a povídat si. Pro mnohé citlivé bývá náročné, že večírky jsou - jak už název napovídá - večer, a začínají tím pádem v čase, kdy si jindy užíváme svůj klid a pohodu po celodenním výkonu.
A přitom na večírku se od nás očekává, že se budeme účastnit a s radostí a nadšením si užívat aktivity, které pro nás někdo další vymyslel - velmi pravděpodobně netušíc o (naší) vysoké citlivosti.
Když si to tak pročítáte – zděsili jste se nebo jste se zapřísáhli, že na další večírek už vás nikdo nedotáhne?
Nebojte, nemusí to být tak černobílé! I citliví si mohou večírky užít. Jen je třeba vědět, jak na to.
Na večírek tedy klidně můžete jít. Jen je dobré si zvědomit, kde jsou vaše limity, co už je moc a naučit se vracet do svého středu, být si vědom, kdy už přetahuju sebe sama.
Pár tipů, jak to zvládnout
1. Popelka je hvězdou bálu, ale obestřená tajemstvím
Představte si, jako byste byli Popelka na bálu, když jdete na večírek. Popelka měla jasně dáno, že o půlnoci musí z bálu odejít. Tehdy se její krásné šaty, šperky a povoz změní z princeznovských šatů a nádherného kočáru, tahaného stříbřitými oři, ve staré hadry, dýně a myši.
Večírek si můžete naplno užít, ale pamatujte, že i vy máte svoji večerku. Ta večerka může být ve 22 hodin, o půlnoci, nebo ve dvě ráno. To je zcela na vás. Dovolte si odejít včas. Nepřetahujte sami sebe, i když vidíte, že ostatní kolegové ještě posedávají, baví se a vypadají, že si užívají svůj nejlepší večírek v životě. Když jste vy unaveni, přetažení, ani ten nejlepší večírek vás nebude bavit. Už se prostě jen vidíte doma, v klidu, pod peřinou, v tichu a tmě. Dopřejte si to. Rozlučte se a jděte domů. Následující dny vám kolegové na vyžádání (a někdy i bez vyžádání) s velkým nadšením povypráví, co všechno se ještě dělo. A máte hned téma na povídání.
2. Respektujte své potřeby a na večírek se připravte
Pokud večírek začíná v dobu, kdy jste jindy už v klidu, připravte se na to co nejlépe. Buď si během dne naplánujte v práci pohodovější režim – dokončete resty, zpracujte e-maily ale nutně nevolejte tomu nejnáročnějšímu klientovi. Případně odejděte z práce o něco dřív, doma se v klidu a pohodě připravte. Někdy to časově vyjde i na krátký šlofík (může pomoci vydržet déle vzhůru). Pokud se na večírek přesouváte rovnou z práce, zvolte si co nejpohodovější způsob přepravy. Někdy to je cesta pěšky, jindy autem, ale nemusí se vás mačkat 5 kolegů na zadním sedadle...
Čas mezi prací a večírkem mějte co nejklidnější, určitě ho nevyužívejte ještě na stresující nákupy dárků na poslední chvíli (jedná-li se o vánoční večírek). Podle dohody v kanceláři se domluvte, že dárky nemusíte navzájem kupovat, nebo si vylosujte jednoho kolegu, každý dá dárek jen jednomu kolegovi/kolegyni a s předem určeným rozpočtem. Předejdeme tak nepříjemnému překvapení, kdy my pro někoho dárek máme a on ho rozpačitě přijímá, protože pro nás nic nemá, nebo naopak my jste obdarováni a máme špatný pocit, když nemáme nic na oplátku.
Pokud je to váš první rok, zeptejte se zkušenější kolegyně, jak probíhá předávání dárků, jestli se to vůbec řeší.
3. Většina kolegů nejsou vysoce citliví a neřeší věci tak do hloubky jako my
Jako vysoce citliví mnohdy řešíme ještě několik dní po akci, co jsme měli/neměli říct.
Asi každý zná ten pocit, kdy odcházíme z večírku a jdeme se rozloučit.
Docela se nám dařilo být nenápadní, pokecat se šéfem, poznat se blíže s kolegy. Nebyli jsme středem pozornosti, nebo jen po omezenou dobu, a to bylo fajn. Ale jakmile jsme se začali loučit, jako by na nás byla nastavena světla neviditelných reflektorů, pozornost všech se obrátila směrem k nám. S laskavým a trochu vyčítavým hlasem nám ostatní začnou říkat, ať ještě neodcházíme, že ještě bude program, že je přeci tak brzy a je tu tak fajn atmosféra. Nám se začnou potit ruce, knedlík v krku, nevíme, co s tou náhlou všudypřítomnou pozorností dělat. Buď svěsíme hlavu a souhlasíme, že zůstaneme, jsme pak odměněni nadšením ostatních a zároveň nepříjemným pocitem, protože už jsme opravdu chtěli jít. Nebo si stojíme za svým a jdeme, ale pak v nás hlodají myšlenky.
Představujeme si, že nás teď všichni pomlouvají, že jsme odešli tak brzy (protože v nás třeba utkvěl ten hloupý vtip, že když jsou 3 kamarádky a jedna nemůže přijít, tak ty dvě ji pomlouvají, ale když se sejdou všechny 3, najednou si nemají o čem povídat).
Anebo máme pocit, že ten všeobjímající a nepříjemný pocit na nás mířené pozornosti trvá a lidé tam teď sedí a zoufají si, že když jsme my odešli, tak večírek už se rovnou může rozpadnout. Když už tam nejsme všichni, 100%, tak už to pojďme rozpustit.
Věřte mi, tohle je jen v naší hlavě. Pokud mi nevěříte, zeptejte se kolegů, co se dělo poté, co jste odešli. Mnozí se vás budou doptávat, kdy že jste to vlastně odešli?
4. Mějte plán
Promyslete si předem, co je vaším cílem na večírku.
Máte kolegyni, kolegu nebo šéfa, kterého chcete poznat blíže mimo kancelářské prostředí? Budou na večírku i šéfové z jiné pobočky a hodilo by se s nimi prohodit pár slov? Chcete se někomu představit? Nebo se chcete jen bavit?
Promyslete si, co je vaším osobním cílem na večírku. Lépe tak odpozorujete, kdy máte splněno a můžete odejít.
5. Večírek proběhl a vy jste to přepískli nebo příprava nebyla možná
Nezoufejte, někdy se prostě i přes naše nejlepší úmysly nedá připravit všechno. Někdy opravdu ten náročný klient zavolal 5 minut před naším odchodem z kanceláře a my jsme jeho požadavky museli řešit.
V tomto případě si dopřejte den po večírku co největší pohodu. Mnohdy je oficiální start práce později než jindy, nebo si dopřejte půl dne volno, nebo pracujte z domu. Ušetříte tak čas cestováním do kanceláře a můžete si trošku přispat. Mějte připravené jídlo, které vám dělá dobře a postaví vás na nohy. Zeleninový vývar je v tomhle jasný favorit.
Rádi byste ještě další tipy, jak si užít firemní večírek v pohodě? Nebo potřebujete poradit, jak vyřešit vaši konkrétní situaci? Nabízím konzultace pro vysoce citlivé. Více informací a kontakt na mě najdete v medailonku.
Více tipů jak na firemní večírek v pohodě najdete v checklistu v členské sekci.
Sandra Woiwode
Pomáhám vysoce citlivým ženám
naučit se pracovat se svým zvýšeným vnímáním, aby mohly žít život
bez stresu a v pohodě.